ROMPOS

ROMPOS

A. Serviciile ROMPOS de timp real se pot accesa foarte simplu, urmând 3 pași:

1. Crearea contului de utilizator.
2. Achiziționarea echipamentelor potrivite.
3. Achiziționarea unui abonament de date.

1. Crearea contului de utilizator
Acest lucru se realizează accesând link-ul http://gnss.rompos.ro/SBC/, opțiunea ”Sign Up” (link-ul mai poate fi accesat și prin intermediul site-ului www.rompos.ro din meniul „Înregistrare”)
În formularul afișat se completează toate informațiile solicitate și se apasă butonul ”Sign Up”.
NOTĂ: În vederea unei comunicări eficiente cu dumneavoastră și a realizării de statistici necesare îmbunătățirii permanente a calității serviciilor oferite, vă rugăm să completați toate câmpurile cu informații valide și cât mai exacte.
Dacă folosiți aplicația E-terra vă recomandăm să vă înscrieți în baza de date a ROMPOS cu aceleași date de autentificare (nume de utilizator și parolă) cu care sunteți înscris în E-terra.

2. Achiziționarea echipamentelor potrivite
Pentru accesarea serviciilor ROMPOS de timp real aveți nevoie de receptoare GNSS RTK pentru aplicații geodezice, care să aibă echipamentele de comunicații necesare pentru accesul la internet printr-un abonament de date la unul dintre operatorii de telefonie mobilă din România.
Recomandăm achiziționarea de echipamente numai de la distribuitori autorizați, care au toate certificările necesare pentru a comercializa astfel de echipamente și care oferă garanție și suport tehnic necesar pentru achiziționarea echipamentelor optime necesităților dumneavoastră și pentru configurarea ulterioară a acestora pentru a putea accesa serviciile ROMPOS.

3. Achiziționarea unui abonament de date

La ora actuală, orice operator de telefonie mobilă de pe teritoriul României poate oferi abonamente de date prin intermediul cărora să puteți accesa serviciile ROMPOS.

La achiziționarea unui abonament de date vă recomandăm să aveți în vedere atât aria de acoperire cu semnal de date a operatorului respectiv în zona dumneavoastră de interes (în care veți executa cele mai multe lucrări) cât și calitatea semnalului de date și stabilitatea conexiunii.

Rețineți faptul că un semnal de date distorsionat sau întrerupt poate genera probleme legate de fixarea soluțiilor în timpul executării măsurătorilor la teren.

Din punctul de vedere al traficului care se reflectă în cantitatea de date necesară, vă facem cunoscut faptul că o oră de acces la serviciile RTK prin protocolul RTCM versiunea 2.3 sau CMR presupune un trafic de aproximativ 0.5 MB de date.

Înainte de accesarea serviciilor ROMPOS vă rugăm să verificați dacă au fost realizate setările de comunicație necesare accesului la internet. De asemenea este necesar să introduceți în receptor:

  • adresa IP a serverului ROMPOS 195.138.192.240 sau numele de domeniu echivalent care este gnss.rompos.ro;
  • portul pentru accesul la serviciile ROMPOS, respectiv 2101;
  • numele de utilizator și parola contului creat și activat de dumneavoastră.

B. Serviciile ROMPOS pentru post - procesare (date RINEX)
Serviciile pentru post-procesare constau în livrarea de fișiere RINEX pentru aplicații geodezice care necesită o precizie și un grad de încredere crescute, ca de exemplu: executarea de măsurători în rețele geodezice de îndesire și de ridicare, reperaj fotogrammetric, determinarea coordonatelor unor puncte de verificare și control pentru diverse aplicații inginerești etc.
Fișierele RINEX se pot livra de la oricare stație permanentă ROMPOS din orice zi și în orice interval orar specificat de utilizator, cu condiția ca acestea să existe în baza de date a ROMPOS. De asemenea, în funcție de aplicația pentru care sunt necesare, fișierele RINEX se pot livra la diverse rate de eșantionare: 1s, 5s, 10s, 15s, 30s.
Pentru a comanda fișiere RINEX vă rugăm (http://bit.ly/GNSSf) sau site-ul și apoi să completați formularul de solicitare date. Acest formular este un fișier în format .pdf dinamic, deci se poate completa direct, nefiind nevoie să îl printați. După completarea formularului cu parametrii necesari (de la ce stații doriți date, din ce zile, ce intervale orare, ce rată de eșantionare și alte detalii pe care le găsiți pe formular) nu rămâne decât să plasați comanda și să achitați contravaloarea datelor.
Fișierele RINEX oferite sunt în versiunea 2.11 - ftp://igs.org/pub/data/format/rinex211.txt

A fost utilă informația?

CNC asigură accesul gratuit la serviciile ROMPOS de timp real.
Fișierele RINEX aferente serviciilor de poziționare prin post – procesare se tarifează în concordanță cu Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 39/2009 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și unitățile sale subordonate și a taxei de autorizare pentru persoanele care realizează lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei și cartografiei, cu modificările și completările ulterioare, cod serviciu 1.2.1, respectiv:
- 15 lei/ora de înregistrări de la o stație permanentă în regim normal;
- 75 lei/ora de înregistrări de la o stație permanentă în regim de urgență.
Datele GNSS pentru post-procesare sunt livrate de către oficiile teritoriale. La orice OCPI se pot comanda date de la orice stație GNSS permanentă, indiferent de județul pe raza căruia este aceasta amplasată.

Există două posibilități de achitare a tarifelor aferente fișierelor RINEX comandate, respectiv:
- prin transfer bancar în contul OCPI – ului care prestează serviciul. Lista conturilor IBAN ale oficiilor teritoriale poate fi vizualizată la adresa www.ancpi.ro, secțiunea „Informații publice”, „CONTURI IBAN”;
- plata direct la casieria OCPI – ului care prestează serviciul.

A fost utilă informația?

Înainte de a ieși pe teren pentru a executa măsurătorile necesare lucrărilor dumneavoastră, vă recomandăm să verificați starea de funcționare a sistemului și a stațiilor permanente. Acest lucru se poate realiza prin mai multe metode:
- accesând link-ul http://gnss.rompos.ro/spiderweb/frmIndex.aspx meniul „Nova maps”, opțiunea „Ionosphere NRTK”;
- utilizând o aplicație de tip Lefebure NTRIP Client (care poate fi instalată și pe smartphone) ce poate fi descărcată de la adresa: http://lefebure.com/software/ntripclient/;
- încercând să accesați serviciile de poziționare în timp real cu receptorul dumneavoastră de teren din zona în care aveți sediul, înainte de plecarea pe teren.

A fost utilă informația?

Prin conectarea la stațiile de referință ROMPOS în cazul măsurătorilor de timp real sau prin constrângerea pe stațiile ROMPOS în cazul post-procesării fișierelor RINEX, coordonatele rezultate pentru punctele noi vor fi exprimate în Sistemul de Referință Terestru European 1989 - ETRS89.

A fost utilă informația?

Acestea presupun utilizarea de corecții diferențiale de la o singură stație de referință. Un exemplu de astfel de produs este  BACA_2.3, ceea ce înseamnă că urmează să fie accesate corecții diferențiale de la stația de referință Bacău (BACA), în format RTCM 2.3.

A fost utilă informația?

Acestea presupun calculul corecțiilor pe baza observațiilor de la cele mai apropiate stații de referință aflate în jurul utilizatorului. Se recomandă utilizarea lor dacă vă aflați la distanțe mari de oricare stație de referință sau dacă cea mai apropiată stație de referință este nefuncțională. ROMPOS oferă acces la 4 tipuri de produse de rețea: MAC, iMAX, FKP și VRS. Un exemplu de produs de rețea este RO_MAC_3.1_GG, ceea ce înseamnă că urmează să fie utilizat un produs de tip MAC, în format RTCM 3.1, având date de la constelațiile de sateliți GPS și GLONASS.

A fost utilă informația?

Având în vedere că pentru lucrările de cadastru coordonatele imobilelor trebuie să fie exprimate în Sistem Stereografic 1970, ANCPI împreună cu CNC au dezvoltat și pus la dispoziția utilizatorilor în mod gratuit o soluție fiabilă și eficientă de transformare a coordonatelor din ETRS89 în Stereo70 și viceversa.
Această soluție a fost materializată prin realizarea softului de transformare a coordonatelor TransDatRo, care a ajuns la versiunea 4.05 și care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul www.cngcft.ro, la secțiunea „Download
De asemenea, gridurile de transformare aferente acestei aplicații se pot implementa și în receptoarele GNSS RTK de teren, pentru a obține coordonatele în sistemul Stereografic 1970 în timp real, fără a mai fi necesară efectuarea de transformări ulterioare la birou.
Aceste griduri de transformare pot fi descărcate de la adresa www.cngcft.ro, secțiunea „Download”, fișierul fiind sub denumirea TransDatRO_code_source_1.03.
De asemenea, pentru anumite județe în care CNC a efectuat măsurători gravimetrice combinate cu măsurători GNSS și de nivelment geometric de precizie, au fost generate griduri de transformare pe altitudini bazate pe modele locale de cvasigeoid gravimetric. Aceste griduri sunt în continuă extindere și îmbunătățire, prin urmare, pentru ultimele noutăți vă rugăm să consultați site-ul www.cngcft.ro, la secțiunea „Download.”
Programul TransDatRo oferă, de asemenea, și posibilitatea de a transforma coordonate între sistemele ETRS89 – Stereo30 București și viceversa și Stereo70 – Stereo30 București și viceversa, iar pentru o prezentare detaliată a programului, a opțiunilor și capabilităților acestuia, vă recomandăm să citiți secțiunea de ajutor (Help) a programului.

A fost utilă informația?

Configurațiile actuale ale sistemelor GPS și GLONASS permit executarea de determinări GNSS la orice oră.
Condițiile meteo pot afecta sensibil semnalul satelitar, de cele mai multe ori influențele fiind nesemnificative. Pentru a vizualiza în timp real influențele troposferei asupra măsurătorilor, accesați link-ul http://gnss.rompos.ro/spiderweb/frmIndex.aspx meniul „Nova maps”, opțiunea „Troposphere NRTK”.

A fost utilă informația?

Da, există posibilitatea de a se aloca pe același cont mai multe conexiuni. Dacă utilizați mai multe receptoare GNSS vă rugăm să specificați numărul acestora în câmpul Număr max. conexiuni simultane și, ulterior înscrierii în baza de date, să ne transmiteți un e-mail la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. prin care să specificați faptul că v-ați înscris în baza de date și că doriți mai multe conexiuni simultane la rețea. După deblocarea accesului la mai multe conexiuni simultane, veți primi un e-mail de confirmare din partea echipei de suport tehnic ROMPOS.

A fost utilă informația?

În cazul în care nu vă puteți conecta la serverul ROMPOS verificați:
- dacă aveți semnal de date în zona de lucru și calitatea acestuia.
- dacă au fost efectuate corect setările în aparat.
- dacă nu încercați să vă conectați pe un cont pentru care, la acel moment, sunt folosite toate conexiunile simultane disponibile - pentru informații suplimentare vă rugăm să revedeți răspunsul dat întrebării anterioare.
De asemenea, în cazul în care se întâmplă ca sistemul să fie nefuncțional, vă rugăm să urmăriți site-ul www.rompos.ro și contul dumneavoastră de e-mail, corespunzător adresei completate în formularul de înscriere în sistem.

A fost utilă informația?

În cazul în care nu obțineți soluție fixă deși sunteți conectat la serverul ROMPOS verificați:
- dacă aveți semnal de date în zona de lucru și calitatea acestuia;
- dacă au fost efectuate corect setările în aparat;
- dacă sunt funcționale toate stațiile permanente din zonă. În cazul în care încercați să folosiți un produs de tip Single Base prin accesarea unei stații nefuncționale, vă rugăm să încercați accesarea altei stații din apropiere sau accesarea unui produs de tip Network RTK. Pentru descrierea produselor Single Base și Network RTK vedeți răspunsurile la întrebările 6 și 7.
- dacă în zona în care lucrați nu există surse de bruiaj sau reflexie care ar putea afecta calitatea semnalelor radio (atât semnalul satelitar cât și cel provenit de la rețelele de telefonie mobilă). În astfel de situații, vă rugăm, de asemenea, să încercați utilizarea alternativă a mai multor produse de timp real.

A fost utilă informația?

Abonare newsletter

Căutare

Contact