Cum pot accesa serviciile ROMPOS?

Cum pot accesa serviciile ROMPOS?

A. Serviciile ROMPOS de timp real se pot accesa foarte simplu, urmând 3 pași:

1. Crearea contului de utilizator.
2. Achiziționarea echipamentelor potrivite.
3. Achiziționarea unui abonament de date.

1. Crearea contului de utilizator
Acest lucru se realizează accesând link-ul http://gnss.rompos.ro/SBC/, opțiunea ”Sign Up” (link-ul mai poate fi accesat și prin intermediul site-ului www.rompos.ro din meniul „Înregistrare”)
În formularul afișat se completează toate informațiile solicitate și se apasă butonul ”Sign Up”.
NOTĂ: În vederea unei comunicări eficiente cu dumneavoastră și a realizării de statistici necesare îmbunătățirii permanente a calității serviciilor oferite, vă rugăm să completați toate câmpurile cu informații valide și cât mai exacte.
Dacă folosiți aplicația E-terra vă recomandăm să vă înscrieți în baza de date a ROMPOS cu aceleași date de autentificare (nume de utilizator și parolă) cu care sunteți înscris în E-terra.

2. Achiziționarea echipamentelor potrivite
Pentru accesarea serviciilor ROMPOS de timp real aveți nevoie de receptoare GNSS RTK pentru aplicații geodezice, care să aibă echipamentele de comunicații necesare pentru accesul la internet printr-un abonament de date la unul dintre operatorii de telefonie mobilă din România.
Recomandăm achiziționarea de echipamente numai de la distribuitori autorizați, care au toate certificările necesare pentru a comercializa astfel de echipamente și care oferă garanție și suport tehnic necesar pentru achiziționarea echipamentelor optime necesităților dumneavoastră și pentru configurarea ulterioară a acestora pentru a putea accesa serviciile ROMPOS.

3. Achiziționarea unui abonament de date

La ora actuală, orice operator de telefonie mobilă de pe teritoriul României poate oferi abonamente de date prin intermediul cărora să puteți accesa serviciile ROMPOS.

La achiziționarea unui abonament de date vă recomandăm să aveți în vedere atât aria de acoperire cu semnal de date a operatorului respectiv în zona dumneavoastră de interes (în care veți executa cele mai multe lucrări) cât și calitatea semnalului de date și stabilitatea conexiunii.

Rețineți faptul că un semnal de date distorsionat sau întrerupt poate genera probleme legate de fixarea soluțiilor în timpul executării măsurătorilor la teren.

Din punctul de vedere al traficului care se reflectă în cantitatea de date necesară, vă facem cunoscut faptul că o oră de acces la serviciile RTK prin protocolul RTCM versiunea 2.3 sau CMR presupune un trafic de aproximativ 0.5 MB de date.

Înainte de accesarea serviciilor ROMPOS vă rugăm să verificați dacă au fost realizate setările de comunicație necesare accesului la internet. De asemenea este necesar să introduceți în receptor:

  • adresa IP a serverului ROMPOS 195.138.192.240 sau numele de domeniu echivalent care este gnss.rompos.ro;
  • portul pentru accesul la serviciile ROMPOS, respectiv 2101;
  • numele de utilizator și parola contului creat și activat de dumneavoastră.

B. Serviciile ROMPOS pentru post - procesare (date RINEX)
Serviciile pentru post-procesare constau în livrarea de fișiere RINEX pentru aplicații geodezice care necesită o precizie și un grad de încredere crescute, ca de exemplu: executarea de măsurători în rețele geodezice de îndesire și de ridicare, reperaj fotogrammetric, determinarea coordonatelor unor puncte de verificare și control pentru diverse aplicații inginerești etc.
Fișierele RINEX se pot livra de la oricare stație permanentă ROMPOS din orice zi și în orice interval orar specificat de utilizator, cu condiția ca acestea să existe în baza de date a ROMPOS. De asemenea, în funcție de aplicația pentru care sunt necesare, fișierele RINEX se pot livra la diverse rate de eșantionare: 1s, 5s, 10s, 15s, 30s.
Pentru a comanda fișiere RINEX vă rugăm (http://bit.ly/GNSSf) sau site-ul și apoi să completați formularul de solicitare date. Acest formular este un fișier în format .pdf dinamic, deci se poate completa direct, nefiind nevoie să îl printați. După completarea formularului cu parametrii necesari (de la ce stații doriți date, din ce zile, ce intervale orare, ce rată de eșantionare și alte detalii pe care le găsiți pe formular) nu rămâne decât să plasați comanda și să achitați contravaloarea datelor.
Fișierele RINEX oferite sunt în versiunea 2.11 - ftp://igs.org/pub/data/format/rinex211.txt

A fost utilă informația?

Abonare newsletter

Căutare

Contact