6 aprilie 2019, ora 23:59 - Reinițializarea săptămânii GPS (GPS Week Rollover)

(3 votes)
Ce este reinițializarea săptămânii GPS și când are loc?
Reinițializarea săptămânii GPS presupune atribuirea valorii 0 săptămânii GPS care începe Duminică 7 aprilie la ora 00:00, fapt datorat atingerii limitei de 1024 de săptămâni a sistemului utilizat pentru alocarea numărului săptămânii GPS. Acest eveniment afectează utilizatorii constelației GPS (Global Positioning System) indiferent de tipul (marca) de echipament folosit.
La momentul producerii reinițializării, sau după eveniment unele receptoare GPS pot suferi disfuncționalități (data din receptor se poate reinițializa în urmă cu 20 de ani).
 
Descrierea procesului
Potențiala problemă este legată de modul în care constelația GPS utilizează elementul „săptămână” al datelor ce fac parte din semnalul de navigație, în special mesajele CNAV și MNAV.
Numărul săptămânii este codat în fluxul de date de 10 biți. O expresie binară de 10 biți poate reprezenta un maxim de 1024 săptămâni, care reprezintă aproximativ 19.7 ani. Fiecare perioadă de 19.7 ani este cunoscută în terminologia specifică GPS drept „epocă”.
La finalul fiecărei epoci receptorul reinițializează numărul săptămânii la zero și reîncepe numărătoarea – începutul unei noi epoci.
Săptămâna 0 GPS inițială a început pe 6 ianuarie 1980 și prima reinițializare a avut loc pe 21 August 1999.
Sfârșitul celei de-a doua epoci are loc pe 6 aprilie (ora 23:59) poate duce la probleme cauzate de reinițializare. Unele receptoare GPS sau sisteme care utilizează funcția de timp și dată (UTC) ar putea întimpina probleme.
Cine este afectat?
Lista utilizatorilor afectați este lungă și variată, în special sunt vizate acele segmente care folosesc timpul precis furnizat de constelația GPS. Cu o utilizare variată a aplicațiilor tehnologiei GPS, impactul asupra utilizatorilor depinde după caz: de exemplu, efectuarea de măsurători bază-rover, controlul utilajelor sau agricultura de precizie. Impactul poate consta în timpi ridicați de inițializare și valori ale datei incorecte în cazul unor combinații de software și firmware care nu sunt actualizate la ultima versiune.
Dispozitivele de urmărire GPS utilizate în managementul flotelor pentru planificarea și monitorizarea livrărilor pot cauza erori de sistem dacă furnizează data localizării ca fiind cu 20 de ani în trecut.
Deoarece este al doilea eveniment de reinițializare al săptămânii GPS, mulți producători au conștientizat problema în avans și noile modele de receptoare nu vor întimpina probleme după data reinițializării.
Echipamentele afectate pot fi:
• Receptoare care operează de mai mult de 10-15 ani fără update de firmware;
• Receptoarele care fac parte dintr-un sistem critic de temporizare și care ar fi afectate de impactul unei date de ieșire UTC incorectă.
Ce măsuri se pot lua?
Soluția recomandată este actualizarea la ultima versiune de firmware/software a receptorului.
Este în desfășurare un program amplu de îmbunătățire a performanței globale a sistemului GPS care include migrarea către un câmp de date de 13 biți pentru stocarea numărului săptămânii. Un cod de 13 biți permite o durată a epocii de 157 ani. Modelele noi de echipamente GPS nu vor fi afectate de prezentul eveniment de reinițializare al epocii.
Având în vedere cele enunțate, în cazul în care nu sunteți siguri că echipamentul dumneavoastră va fi afectat, contactați producătorul sau distribuitorul acestuia.
Situația nu va afecta capacitatea receptorului de a naviga și/sau calcula timpul precis, dar are potențialul de a crea marcajele de timp pentru săptămână, luna și an în mod eronat.
Constelațiile GLONASS, Galileo, BeiDou nu sunt afectate de această problemă.
Read 15513 times Last modified on Wednesday, 13 March 2019 14:54
Login to post comments

Search

Abonare newsletter

Contact

  • Schedule M-T : 8:00-16:30; F: 8:00-14:00
  • 1A Expozitiei Bvd., Sector 1, Bucharest
  • +40 21 224 39 67
  • office@rompos.ro
  • Fast contact