Noutăți I ROMPOS

Vă informăm că, în urma procesului de instalare a stației GNSS permanente Roman, aceasta a intrat în producție din data de 08.07.2024, cu denumirea RMAN. În consecință, toate produsele specifice acestei stații vor conține „RMAN” în denumire. Coordonatele se regăsesc pe app.rompos.ro, accesând secțiunea RINEX. Având în vedere că Roman este o stație de îndesire, momentan furnizează doar corecții de la constelații GPS/GLONASS, aceasta neffind inclusă în procesarea de rețea (nu va apărea în https://app.rompos.ro/ro/status/). Starea stației va putea fi consultată prin https://rtk.rompos.ro/

Recomandări de utlizare:

- pentru rovere cu capabilități de măsurare GPS/GLONASS în proximitatea stației RMAN este recomandată utilizarea produsului Nearest_3.1

- utilizarea soluțiilor de rețea GPS/GLONAS de tipul RO_MAX_3.1, RO_VRS_3.1, RO_IMAX_3.1 nu este recomandată în zona respectivă deoarece vor utiliza ca stație principală o stație mai îndepărtată

- pentru rovere cu capabilități multi-constelație care operează în zona Roman sunt recomandate soluții de rețea mulți-constelație: RO_VRS_MSM5 și RO_iMAX_MSM5, nefiind recomandat Nearest_4G.

Pentru detalii suplimentare consultați echipa de suport ROMPOS.

La finalul lunii iunie a fost finalizată campania de modernizare a 14 stații GNSS permanente, respectiv: Mangalia (MNGL), Istria (ISTR), Constanța (COST), Tulcea (TLCA), Sulina (SULI), Botoșani (BOTO), Dorohoi (DORO), Iași (IASI), Pașcani (PASC), Vaslui (VASL), Târgu Bujor (TBUJ), Focșani (FOCS), Adjud (ADJU) și Dărmănești (DRMN). În locațiile menționate au fost instalate echipamente de ultimă generație, compuse din receptoare GNSS Leica GR50 și antene Leica AR20. Acestea au capabilități multiconstelație, respectiv GPS, GLONASS, Galileo și BeiDou și contribuie semnificativ la creșterea calității serviciilor de poziționare prin sporirea fiabilității sistemului, creșterea preciziilor de poziționare și scăderea timpilor de fixare a soluțiilor.

Totodată, rețeaua a fost îndesită prin instalarea unei noi stații GNSS permanente la Roman (indicativ RMAN), în județul Neamț.

De astăzi, 1 iulie, procesul de modernizare continuă cu stațiile Brăila (BRAI),  Însurăței (INSU), Cernavodă (CRNV), Buzău (BUZ2), Nehoiu (NEHU), Călărași (CALR), Tătărăștii de Jos (TAJO) și Lehliu (LEHL). Suplimentar, rețeaua va fi îndesită prin instalarea unei noi stații GNSS permanente la Oltenița (indicativ OLTE). În cazul în care nu apar evenimente neprevăzute, procesul de instalare a acestor echipamente, alcătuite din receptoare GNSS Leica GR50 și antene Leica AR20, se va încheia la data de 9 iulie.

Graficul de instalare a noilor echipamente, progresul în timp real al lucrărilor și calitatea serviciilor oferite în timp real de sistemul ROMPOS pot fi vizualizate aici: https://app.rompos.ro/romposupgrade.php, https://app.rompos.ro/ro/status/.

Stațiile permanente reprezintă o soluție performantă și eficientă de poziționare pentru aplicații din domenii precum: #cadastru, măsurători terestre, construcții, agricultură, cercetare științifică.

Centrul Național de Cartografie depune în mod constant eforturi pentru modernizarea infrastructurii GNSS și îmbunătățirea calității serviciilor oferite.

Vă informăm că, în urma procesului de instalare a stației GNSS permanente Sânnicolau Mare, aceasta a intrat în producție din data de 03.06.2024, cu denumirea SNIC. În consecință, toate produsele specifice acestei stații vor conține „SNIC” în denumire. Coordonatele se regăsesc pe app.rompos.ro , accesând secțiunea RINEX.

Vă informăm că, în urma procesului de instalare a stației GNSS permanente Buftea, aceasta a intrat în producție din data de 22.04.2024, cu denumirea BUFT. În consecință, toate produsele specifice acestei stații vor conține „BUFT” în denumire. Coordonatele se regăsesc pe app.rompos.ro , accesând secțiunea RINEX.

Pagina 1 din 4

Căutare

Contact

  • Program L-J : 8:00-16:30; V: 8:00-14:00
  • Bd.Expozitiei, nr.1A, Sector 1, Bucuresti
  • +40 21 224 39 67
  • +40 758 071 894
  • office@rompos.ro
  • Contact Rapid