WebAdmin

WebAdmin

WebAdmin

Vă informăm că, în urma procesului de instalare a stației GNSS permanente Oltenița, aceasta a intrat în producție din data de 07.08.2024, cu denumirea OLTE. În consecință, toate produsele specifice acestei stații vor conține „OLTE” în denumire. Coordonatele se regăsesc pe app.rompos.ro , accesând secțiunea RINEX.

Harta la zi a stațiilor GNSS permanente ROMPOS poate fi consultată aici.

Prezența interferențelor la nivelul stațiilor ROMPOS poate fi consultată în aplicația geoveil.ro (informații actualizate la un interval de 10 minute).

Vă informăm că, în urma procesului de instalare a stației GNSS permanente Roman, aceasta a intrat în producție din data de 08.07.2024, cu denumirea RMAN. În consecință, toate produsele specifice acestei stații vor conține „RMAN” în denumire. Coordonatele se regăsesc pe app.rompos.ro, accesând secțiunea RINEX. Având în vedere că Roman este o stație de îndesire, momentan furnizează doar corecții de la constelații GPS/GLONASS, aceasta neffind inclusă în procesarea de rețea (nu va apărea în https://app.rompos.ro/ro/status/). Starea stației va putea fi consultată prin https://rtk.rompos.ro/

Recomandări de utlizare:

- pentru rovere cu capabilități de măsurare GPS/GLONASS în proximitatea stației RMAN este recomandată utilizarea produsului Nearest_3.1

- utilizarea soluțiilor de rețea GPS/GLONAS de tipul RO_MAX_3.1, RO_VRS_3.1, RO_IMAX_3.1 nu este recomandată în zona respectivă deoarece vor utiliza ca stație principală o stație mai îndepărtată

- pentru rovere cu capabilități multi-constelație care operează în zona Roman sunt recomandate soluții de rețea mulți-constelație: RO_VRS_MSM5 și RO_iMAX_MSM5, nefiind recomandat Nearest_4G.

Pentru detalii suplimentare consultați echipa de suport ROMPOS.

Centrul Național de Cartografie (CNC) pune la dispoziția utilizatorilor noi produse ale Sistemului Românesc de Determinare a Poziției (ROMPOS). Astfel, începând cu data de 08.03.2024, produsele de poziționare în timp real includ și date aferente constelației sistemului satelitar chinezesc BeiDou. Aceasta conduce la îmbunătățirea calității serviciilor oferite, prin disponibilitatea unui număr mare de sateliți deasupra orizontului locului (https://app.rompos.ro/ro/status/)

Stațiile GNSS permanente care au în componență echipamente de ultimă generație, respectiv receptoare Leica GR50, prezintă inclusiv capabilități de recepție și prelucrare a semnalelor provenite de la sateliții din constelația BeiDou, care sunt disponibili în număr semnificativ, depășindu-l adesea pe cel al sateliților din constelațiile NAVSTAR – GPS și GLONASS. Astfel, din totalul de 81 de stații GNSS permanente care fac parte din rețeaua ROMPOS pe teritoriul României, 58 au capabilități de recepționare și procesare BeiDou, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 72%. Stațiile permanente sunt: BAIA-Baia Mare, DEVA-Deva, SFGH-Sfântu Gheorghe,GHE1-Gheorgheni, BRL1-Barlad, BACA-Bacău, HAR1-Hârșova, BUCU-București, FAGE-Făget, PLOI-Ploiești, CIUC-Miercurea Ciuc, MOL2-Moldova Noua, ODO1-OdorheiuSecuiesc, VAD2-Valea Doftanei, RESI-Reșița, FAGA-Făgăraș, ABIU-Alba Iulia, TRGV-Târgoviște, ARAD-Arad, TIM1-Timișoara, SIB1-Sibiu, GIUR-Giurgiu, MEDS-Mediaș, SUCE-Suceava, CAM1-Câmpeni, VATR-Vatra Dornei, ALXR-Alexandria, VAMO-Vatra Moldoviței, MURE-Târgu Mureș, PITE-Pitești, DRT2-Drobeta Severin, HUED-Huedin, VLC2-Ramnicu Vâlcea, CRAI-Craiova, PTNT-Piatra Neamț, BAIS-Băilești, DEJ2-Dej, SLOB-Slobozia, CORA-Corabia, CLU2-Cluj Napoca, ZALU-Zalău, ORAD-Oradea, BIST-Bistrița, PTRS-Petrești, SLTN-Slatina, SATU-Satu Mare, ZERI-Zerind, VISE-Vișeu de Sus, PET2-Petrosani, BEI2-Beius, TJIU-Târgu Jiu, ZIMN-Zimnicea, HORE-Horezu, GURA-Gurahonț, MIZI-Mizil, BRSO-Brașov, BNLC-Banloc și cea instalată la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului-INFP.

Pe de altă parte, soluțiile tehnice au fost dezvoltate prin extinderea funcționalităților softului de administrare a rețelei ROMPOS, cu operaționalizarea capabilităților pentru procesarea semnalelor provenite de la sateliții sistemului chinezesc BeiDou și oferirea către utilizatori și de produse de poziționare în timp real, care includ și date aferente constelației BeiDou.

Începând cu vineri, 08 martie 2024, în cadrul sistemului ROMPOS au fost îmbunătățite unele produsele de timp real, fiind oferite noi produse, care includ și date aferente constelației BeiDou, după cum urmează:
- toate produsele single site, disponibile pe portul 2105, care au tipul mesaj MSM5;
- produsele, disponibile pe portul 2101, care au tipul mesaj MSM5. Aceste produce vor furniza corecții și pentru sateliții BeiDou doar în zonele unde sunt stații permanente care au capacitatea de a recepționa semnale și de la această constelație;
- pentru determinările GNSS efectuate la distanțe mai mici de 30 Km de o stație GNSS permanentă este recomandată utilizarea de produse de tip single-site (Nearest sau cele disponibile prin portul 2105), în caz contrar fiind recomandată utilizarea produselor de rețea.

Pentru a putea beneficia de cea mai înaltă calitate de poziționare în timp real, se recomandă ca, în zonele unde sunt instalate cele 58 de stații permanente să se utilizeze aceste produse, care sunt prezentate în detaliu aici.

status mar2024 1

Odată cu definitivarea procesului de instalare a stației GNSS permanente de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, se încheie și campania noastră de modernizare și extindere a rețelei de stații GNSS permanente ROMPOS. Stația menționată anterior a intrat în producție din data de 27.02.2024, cu denumirea INFP, ridicând la 5 numărul de stații noi instalate în scopul îndesirii Rețelei Naționale GNSS de clasă A. În consecință, toate produsele specifice acestei stații vor conține „INFP” în denumire. Coordonatele se regăsesc pe app.rompos.ro , accesând secțiunea RINEX. Astfel zona București-Ilfov dispune în acest moment de 3 stații GNSS permanente – BUCU, BUCR și INFP urmând ca în perioada următoare să fie instalată o stație de referință la Buftea (BUFT).

Unul dintre avantajele noilor stații permanente instalate este punerea la dispoziția utilizatorilor ROMPOS a mai multor produse de timp real cu mesaj MSM4 și MSM5, care conțin și constelația Galileo atât prin portul 2101 cât și 2105 (de ex. i-MAX_MSM5 și RO_VRS_MSM5 -  găsiți lista actualizată pe site-ul nostru, la secțiunea „Informații tehnice”, accesând „Produse de timp real”). De asemenea, pentru stațiile de referință multi-constelație putem pune la dispoziție RINEX v.3 la comandă. În zonele acoperite în întregime cu stații multi-constelație sunt recomandate produsele de timp real de rețea cu MSM5, iar în cazul unei stații apropiate cu suport Galileo (sub 50km) se poate utiliza Nearest_3G sau conexiune single cu MSM4 prin portul 2105. În harta alăturată se poate observa distribuția actuală a stațiilor ROMPOS.

În perioada următoare se pregătește activarea corecțiilor de la constelația Beidou și lansarea produselor RINEX 3 în aplicația de administare app.rompos.ro.

stare feb 2024

Vă informăm că, în urma proceselor de modernizare și relocare a stației GNSS permanente Drobeta-Turnu Severin, aceasta a intrat în producție din data de 10.02.2024, noua denumire fiind DRT2. În consecință, toate produsele specifice acestei stații vor conține „DRT2” în denumire. Coordonatele noi se regăsesc pe app.rompos.ro , accesând secțiunea RINEX.

Stimați utilizatori ai serviciilor ROMPOS,

          Centrul Național de Cartografie depune eforturi constante în vederea creșterii calității serviciilor de poziționare, pentru a vă ușura și a va eficientiza activitatea. În acest context, în meniul Rovere de pe platforma app.rompos.ro au fost dezvoltate două noi funcționalități, după cum urmează:

  • Monitorizare poziție care vă oferă posibilitatea de a verifica rapid conectarea echipamentului GNSS la serverul ROMPOS, poziția aproximativă, precum și tipul de soluție (fix sau float). Poziția aproximativă poate fi vizualizată pe hartă în Google Maps prin accesarea linkului corespunzător de pe coloana hartă (fig. 1).image002
  • Atenție! În cazul conectării directe prin alegerea unei stații GNSS permanente pe portul 2105, opțiunea nu furnizează coordonatele deoarece în această situație roverul dumneavoastră nu își transmite poziția (fig. 2).

image004

  • Timp real vă oferă posibilitatea de a vizualiza în timp real eventualele mesaje de eroare. De exemplu:

- în cazul în care în rover este introdusă parola greșită (fig. 3, primul mesaj),

- dacă nu aveți abonament activ (fig. 3, al doilea mesaj),

image006

- când roverul nu își transmite poziția (fig. 4)

image008

- când roverul nu comunică cu serverultimpde 300s (fig. 5 primul mesaj)

image010

- când un alt rover (al doilea) încearcă să se conecteze la server sau roverul încearcă să se reconecteze prea repede (login flood) (fig. 6 primul mesaj)

image012

- când coordonatele transmise de rover sunt greșite (fig. 7) etc.

image014

 

    Stimați utilizatori ROMPOS,

    Având în vedere avertizările emise de diverse entități din domeniul aerospațial cu privire la posibilitatea existenței unor fenomene de tipul jamming/spoofing care pot afecta precizia determinărilor GNSS, cauzate de conflictul din Ucraina, vă aducem la cunoștință următoarele aspecte:

  • ROMPOS, în calitate de rețea GNSS membră a EUPOS, are toate stațiile GNSS permanente integrate în Serviciul de Monitorizare al Calității (http://monitoringeupos.gku.sk/), care permite evaluarea la interval de o oră a preciziilor determinărilor RTK pentru componenta planimetrică și altimetrică punând la dispoziția utilizatorilor grafice zilnice ale abaterilor;
  • Influența ionosferei și troposferei, precum și valoarea globală a RMS, pot fi consultate în pagina Hărți NOVA pe siteul rompos.ro;
  • Stabilitatea antenelor GNSS și implicit calitatea soluțiilor în cazul determinărilor statice pot fi consultate în rapoartele lunare de stabilitate disponibile pe rompos.ro.

    În cazul în care se constată variații ale preciziei sunt recomandate: utilizarea metodei fast-static și constrângerea pe coordonatele cunoscute ale stațiilor utilizate.

    Pentru orice alte informații, Serviciul de Suport Tehnic ROMPOS vă stă la dispoziție prin live chat, telefon, WhatsApp sau e-mail.

Centrul Național de Cartografie (CNC) pune la dispoziția utilizatorilor două funcționalități noi ale Sistemului românesc de determinare a poziției (ROMPOS). Cele două module noi („Analiză activitate” și „Descărcare jurnal”) oferă posibilitatea de a vizualiza/descărca măsurătorile GNSS (Global navigation satellite system) realizate cu tehnologia RTK, direct din aplicația de administrare, imediat după încheierea sesiunii de măsurători în teren. Astfel, începând de marți, 22 martie 2022, utilizatorii aplicației de administrare a roverelor ROMPOS (app.rompos.ro) vor putea accesa toate sesiunile RTK realizate cu sistemul ROMPOS din 2019 până în prezent. Cele două funcționalități pot fi folosite atât de utilizatorii comerciali ROMPOS, cât și de angajații oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară.

Modulul „Analiză activitate” oferă utilizatorilor posibilitatea de a consulta toate sesiunile de determinări GNSS RTK efectuate într-o anumită perioadă de timp. Această unealtă afișează doar punctele cu soluție „fixă”, existând opțiunea de a descărca inventarul de coordonate în sistemul Stereografic 1970. Pot exista cazuri în care numărul de puncte fixe este mult mai mare decât cele înregistrate în controller, fapt datorat pozițiilor intermediare ale roverului care pot avea soluție „fixă”. Modulul oferă, totodată, posibilitatea încărcării unei geometrii în format DXF în scopul realizării de analize comparative.

Analiza activitate copy
Modulul „Descarcă jurnalul” permite utilizatorului să descarce jurnalul brut care conține totalitatea informațiilor despre o sesiune de determinări RTK, acesta fiind disponibil atât în format .xml (nativ) cât și în format .html (optimizat pentru tipărire).
Jurnalele sesiunilor conțin informații detaliate despre punctele determinate, precum numărul de sateliți disponibili la nivelul roverului și ai stației GNSS permanente, HDOP (diluarea orizontală a preciziei), precum și tipul de soluție obținută.
În prezent, pot fi consultate doar informațiile despre sesiunile aferente anului 2022, urmând ca, de la începutul lunii aprilie, să fie disponibile toate datele istorice, din februarie 2019 până în prezent.

Descarca jurnalul copy
Mai multe informații puteți obține consultând serviciul de suport tehnic ROMPOS, via e-mail, telefon, WhatsApp sau livechat.

Începând cu marți, 21 decembrie 2021, sistemul ROMPOS pune la dispoziția utilizatorilor un noul modul pentru consultarea indicatorilor de performanță ai sistemului. Noul modul, accesibil din pagina principală app.rompos.ro (Starea sistemului), vine în completarea aplicației de verificare a conectivității sistemului cu stațiile GNSS permanente (rtk.rompos.ro) și oferă indicatori în timp real, direct din softul central de procesare ROMPOS, prin intermediul unui framework de monitorizare.

ss

Taboul de bord oferă următoarele informații:

  • Numărul total de utilizatori conectați în sistem care primesc corecții precum și numărul utilizatorilor cu soluții fixe de rețea (MAX, iMAX, VRS etc.). NOTĂ: utilizatorii cu soluții single (port 2105) și Nearest nu sunt contorizați în acest număr.

ss1

  • Disponibilitatea serverelor de procesare: sunt evidențiate principalele servere care deservesc furnizarea de corecții de timp real (9 servere)

servere

  • Indicatorii de performanță pentru cele 4 servere cluster care asigură furnizarea produselor de corecție de tip rețea (MAX,  iMAX, VRS etc). Acești indicatori sunt influențați de disponibilitatea stațiilor GNSS permanente din respectivul cluster,  numărul de sateliți cu ambiguități fixate în comparație cu sateliții observabili, calitatea coordonatelor fizice ale stațiilor etc.

KPI clustere

  • Numărul de sateliți cu ambiguități fixate pentru fiecare stație GNSS permanentă integrată într-un cluster de procesare. Acest indicator vizează doar produsele de rețea și nu influențează produsele de tip single-base. De ex. o stație GNSS permanentă care nu dispune de un număr mare de sateliți fixați într-un cluster de procesare are toți sateliții disponibili la nivel de produs single-base.sat fix

Acest tablou de bord oferă o vedere de ansamblu asupra indicatorilor de bună funcționare ai sitemului, având avantajul de a oferi informații în timp real direct din softul central de procesare al ROMPOS. Informațiile sunt actualizate la fiecare reîncărcare a paginii.

Stimați utilizatori ROMPOS,

Începând cu data de 20 decembrie 2021 a fost pusă în funcțiune o nouă stație GNSS permanentă la Botoșani, prin relocarea stației de la Flămânzi.  Fișa stației Botoșani (BOTO) poate fi consultată aici.

Prin instalarea stației BOTO s-a îmbunătățit configurația Rețelei Naționale GNSS pentru zona județului Botoșani, compensând în acest mod  disponibilitea unei singure stații GNSS permannte la Dorohoi. Pentru utilizatorii aflați la distanțe mai mici de 50 km de stația GNSS permanentă, recomandăm utilizarea produsului Nearest_3.1.

Înregistrările RINEX de la stația BOTO sunt disponibile începând cu data de 17 decembrie 2021. Coordonatele noii stații permanente sunt disponibile în rubrica Info RINEX pe app.rompos.ro

Pagina 1 din 7

Căutare

Contact

  • Program L-J : 8:00-16:30; V: 8:00-14:00
  • Bd.Expozitiei, nr.1A, Sector 1, Bucuresti
  • +40 21 224 39 67
  • +40 758 071 894
  • office@rompos.ro
  • Contact Rapid