A. Serviciile ROMPOS de timp real se pot accesa foarte simplu, urmând 5 pași:
1. Contul de utilizator ANCPI și accesarea platformei de administrare ROMPOS
2. Plata serviciilor
3. Definirea roverelor pe platforma de administrare ROMPOS
4. Activarea unui abonament de servicii ROMPOS
5. Configurarea roverului
1. Contul de utilizator ANCPI și accesarea platformei de administrare ROMPOS
Pentru autentificarea în platformă trebuie să dețineți un cont de utilizator ANCPI. Persoanele care nu dețin un cont unic ANCPI, pot accesa https://epay.ancpi.ro/ care oferă funcționalitățile de obținere a unui cont.
Platforma online de administrare a serviciilor ROMPOS poate fi accesată la adresa: https://app.rompos.ro . Prin aceasta vă punem la dispoziție următoarele funcționalități:
1. Gestionarea Roverelor și a abonamentelor acestora la serviciile de poziționare GNSS în timp real,
2. Descărcarea de înregistrări GNSS de la o stație permanentă,
3. Gestiunea creditelor ROMPOS (Credite RTK și creditele RINEX) cu ajutorul cărora cumpărați serviciile disponibile.
NOTĂ: utilizatorul și parola care se introduce în rover se generează automat pentru fiecare rover după adaugarea aceastuia în sistem. Această operație se poate efectua în secțiunea Rovere din cadrul aplicației. Pentru a putea efectua determinări RTK trebuie să aveți un abonament ACTIV pe rover (aceasta se adaugă din meniul Abonament Rover)
2. Plata serviciilor
Detalii despre modalitățile de plată găsiți aici.
Cazul a) Dacă plata s-a efectuat cu succes prin e-payment (epay.ancpi.ro) creditele vor fi disponibile în cont în maxim 5 minute de la achitarea serviciilor. Pentru a le utiliza trebuie să vă autentificați pe platforma de administare a serviciilor ROMPOS cu aceeași adresă de e-mail și parolă care au fost folosite la achiziția serviciilor.
ATENȚIE! Dacă ați achitat prin e-payment nu este nevoie să încărcați nici o dovadă de plată pe platformă.
Cazul b) Pentru plățile prin OP este nevoie să încărcați dovada plății (scan jpg sau pdf al OP-ului) pe platforma ROMPOS la secțiunea Înregistrare OP (acordați atenție selectării corecte a serviciului achitat prin OP, precum și a valorii plătite). Suma achitată va fi convertită în credite în termen de 1 zi de la momentul în care primim confirmarea plății de la Trezorerie, urmând să primiți o notificare pe e-mail. VIDEO CONFIGURARE OP
3. Definirea roverelor pe platforma de administrare ROMPOS
După autentificarea pe platforma de administrare a serviciilor ROMPOS (app.rompos.ro) accesați secțiunea ROVERS/RTK și apoi opțiunea Rovere din meniul vertical din partea stângă. Pentru a adauga un rover se accesează butonul Adaugă Rover (centru sus) și se completează câmpurile Model Rover și Serie Rover (aceste date au caracter informativ și vă ajută să vă identificați echipamentele în cazul în care aveți mai multe rovere). După completarea detaliilor salvați configurația alegând Salvează din partea dreaptă, moment în care se vor genera automat datele de conectare pentru accesarea serviciilor ROMPOS (vizibile în zona dedicată denumită Cont ROMPOS).
NOTĂ: dacă ați configurat un rover și nu ați activat un abonament pe acesta nu vă veți putea conecta la serviciul NTRIP.
4. Activarea unui abonament de servicii ROMPOS
Accesați din secțiunea Rovere acel rover căruia doriți să îi activați abonamentul și în rubrica Abonament Rover veți putea selecta data de activare precum și numărul de luni de abonament. VIDEO CONFIGURARE ROVER
5. Configurarea roverului
Înainte de accesarea serviciilor ROMPOS vă rugăm să verificați dacă au fost realizate setările de comunicație necesare accesului la internet. De asemenea este necesar să introduceți în receptor:
Pentru a nu întâmpina probleme de conectare vă recomandăm să efectuați o resetare a antenei GNSS precum și crearea unui profil RTK de la zero. Găsiți mai multe detalii aici.
B. Serviciile ROMPOS pentru post - procesare (date RINEX) VIDEO UTILIZARE SERVICII RINEX
Serviciile pentru post-procesare constau în livrarea de fișiere RINEX pentru aplicații geodezice care necesită o precizie și un grad de încredere crescute, ca de exemplu: executarea de măsurători în rețele geodezice de îndesire și de ridicare, reperaj fotogrammetric, determinarea coordonatelor unor puncte de verificare și control pentru diverse aplicații inginerești etc.
Fișierele RINEX se pot livra de la oricare stație permanentă ROMPOS din orice zi și în orice interval orar specificat de utilizator, cu condiția ca acestea să existe în baza de date a ROMPOS. De asemenea, în funcție de aplicația pentru care sunt necesare, fișierele RINEX se pot livra la diverse rate de eșantionare: 1s, 5s, 10s, 15s, 30s.
Comanda fișierelor RINEX este disponibilă online pe platforma de administare rompos https://app.rompos.ro cu livrarea imediată, în secțiunea RINEX. Selecția este disponibilă în format UTC (Timp Universal Coordonat) TL (timp local) = UTC -2h (iarna) și UTC -3 h (vara). Fișierele sunt disponibile ca ore întregi la rată de eșantionare de 1s, cât şi ca fracțiuni de ora (de ex 12:15-13:15) sau cu alte rate de eșantionare.
Ca alternativă la plata prin e-Payment, se poate completa formularul de solicitare date (http://bit.ly/GNSSf). Acest formular este un fișier în format .pdf dinamic, deci se poate completa direct, nefiind nevoie să îl tipăriți. După completarea formularului cu parametrii necesari (de la ce stații doriți date, din ce zile, ce intervale orare, ce rată de eșantionare și alte detalii pe care le găsiți pe formular) nu rămâne decât să plasați comanda și să achitați contravaloarea datelor (pentru acest flux de lucru nu plătiți prin e-payment ci doar la sediul OCPI-urilor sau în conturile acestora).
Fișierele RINEX oferite sunt în versiunea 2.11 - https://kb.igs.org/hc/en-us/articles/201096516-IGS-Formats
Conform dispozițiilor Ordinului Directorului General al ANCPI nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate, care a intrat în vigoare la data de 04.02.2019, tarifele sunt următoarele:
Cod | Denumire | Preț |
1.2.6 | Înregistrări GNSS de la o staţie permanentă | 15lei/oră* |
3.1.2 | Servicii poziționare GNSS în timp real | 100lei/lună/aparat sau 1000lei/an/aparat* |
*Prețurile includ TVA
Modalitățile de plată sunt:
Accesând link-ul https://rompos.ro/map/
Înainte de a ieși pe teren pentru a executa măsurătorile necesare lucrărilor dumneavoastră, vă recomandăm să verificați starea de funcționare a sistemului și a stațiilor permanente. Acest lucru se poate realiza prin mai multe metode:
- accesând link-ul https://app.rompos.ro/ro/status/
- accesând link-ul http://rtk.rompos.ro
- utilizând o aplicație de tip Lefebure NTRIP Client (care poate fi instalată și pe smartphone) ce poate fi descărcată de la adresa: http://lefebure.com/software/ntripclient/;
- încercând să accesați serviciile de poziționare în timp real cu receptorul dumneavoastră de teren din zona în care aveți sediul, înainte de plecarea pe teren.
Prin conectarea la stațiile de referință ROMPOS în cazul măsurătorilor de timp real sau prin constrângerea pe stațiile ROMPOS în cazul post-procesării fișierelor RINEX, coordonatele rezultate pentru punctele noi vor fi exprimate în Sistemul de Referință Terestru European 1989 - ETRS89.
Acestea presupun utilizarea de corecții diferențiale de la o singură stație de referință. Un exemplu de astfel de produs este Nearest_2.3, ceea ce înseamnă că urmează să fie accesate corecții diferențiale de la stația de referință cea mai apropiată, în format RTCM 2.3.
Acestea presupun calculul corecțiilor pe baza observațiilor de la cele mai apropiate stații de referință aflate în jurul utilizatorului. Se recomandă utilizarea lor dacă vă aflați la distanțe mari de oricare stație de referință sau dacă cea mai apropiată stație de referință este nefuncțională. ROMPOS oferă acces la 4 tipuri de produse de rețea: MAX, iMAX, FKP și VRS. Un exemplu de produs de rețea este RO_MAX_3.1_GG, ceea ce înseamnă că urmează să fie utilizat un produs de tip MAX, în format RTCM 3.1, având date de la constelațiile de sateliți GPS și GLONASS.
Având în vedere că pentru lucrările de cadastru coordonatele imobilelor trebuie să fie exprimate în Sistem Stereografic 1970, ANCPI împreună cu CNC au dezvoltat și pus la dispoziția utilizatorilor în mod gratuit o soluție fiabilă și eficientă de transformare a coordonatelor din ETRS89 în Stereo70 și viceversa.
Această soluție a fost materializată prin realizarea softului de transformare a coordonatelor TransDatRo, care a ajuns la versiunea 4.05 și care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul www.cngcft.ro, la secțiunea „Download”
De asemenea, gridurile de transformare aferente acestei aplicații se pot implementa și în receptoarele GNSS RTK de teren, pentru a obține coordonatele în sistemul Stereografic 1970 în timp real, fără a mai fi necesară efectuarea de transformări ulterioare la birou.
Aceste griduri de transformare pot fi descărcate de la adresa www.cngcft.ro, secțiunea „Download”, fișierul fiind sub denumirea TransDatRO_code_source_1.03.
De asemenea, pentru anumite județe în care CNC a efectuat măsurători gravimetrice combinate cu măsurători GNSS și de nivelment geometric de precizie, au fost generate griduri de transformare pe altitudini bazate pe modele locale de cvasigeoid gravimetric. Aceste griduri sunt în continuă extindere și îmbunătățire, prin urmare, pentru ultimele noutăți vă rugăm să consultați site-ul www.cngcft.ro, la secțiunea „Download.”
Programul TransDatRo oferă, de asemenea, și posibilitatea de a transforma coordonate între sistemele ETRS89 – Stereo30 București și viceversa și Stereo70 – Stereo30 București și viceversa, iar pentru o prezentare detaliată a programului, a opțiunilor și capabilităților acestuia, vă recomandăm să citiți secțiunea de ajutor (Help) a programului.
Configurațiile actuale ale sistemelor GPS și GLONASS permit executarea de determinări GNSS la orice oră.
Condițiile meteo pot afecta sensibil semnalul satelitar, de cele mai multe ori influențele fiind nesemnificative. Pentru a vizualiza în timp real influențele troposferei asupra măsurătorilor, accesați link-ul http:// pentru a vizualiza graficele de calitate.
Pe platforma de administrare a serviciilor ROMPOS va trebui să adaugați fiecare rover la secțiunea Rover. Pentru fiecare rover se va aloca un utilizator și o parolă în mod automat în momentul activării unui abonament pentru roverul respectiv.
În cazul în care nu obțineți soluție fixă deși sunteți conectat la serverul ROMPOS verificați:
- dacă aveți semnal de date în zona de lucru și calitatea acestuia;
- dacă au fost efectuate corect setările în aparat;
- dacă sunt funcționale toate stațiile permanente din zonă. În cazul în care încercați să folosiți un produs de tip Single Base prin accesarea unei stații nefuncționale, vă rugăm să încercați accesarea altei stații din apropiere sau accesarea unui produs de tip Network RTK. Pentru descrierea produselor Single Base și Network RTK vedeți răspunsurile la întrebările 6 și 7.
- dacă în zona în care lucrați nu există surse de bruiaj sau reflexie care ar putea afecta calitatea semnalelor radio (atât semnalul satelitar cât și cel provenit de la rețelele de telefonie mobilă). În astfel de situații, vă rugăm, de asemenea, să încercați utilizarea alternativă a mai multor produse de timp real.
Da, accesați link-ul: Manual_Utilizator_ROMPOS_v1.30_feb2021_web.pdf
1. Cazul în care modemul este în receptor. Majoritatea sistemelor GNSS folosesc conexiunea de date mobile 2G. Problemele conexiunilor sunt inerente oricărei rețele de telefonie mobilă, deorece tehnologia 2G este veche și prioritate au conexiunile 3G, 4G și voce când rețeaua este suprasolicitată. Soluția ar fi să contactați furnizaorul de telefonie mobilă pentru resetarea SIM-ului sau releului din zonă în timp ce aveți echipamentul GNSS pornit. Problema nu se manifestă în cazul în care SIM-ul este în controler.
2. Probleme de conectare, baza nu este încarcată și roverul ramâne în modul autonom.
Primul pas constă în resetarea receptorului (Stonex, South, Trimble) prin ținerea apăsată a butonului de power până la activarea secvenței de restart pornit/oprit/semnal sonor și toate LED-urile fluctuează/LED-uri rămân aprinse.
Al doilea pas constă în crearea unui profil nou (profilele existente se șterg) pentru conectarea la ROMPOS via ntrip. La ntrip server/dns se scrie rtk.rompos.ro sau 93.113.10.123, portul este 2101 și utilizatorul și parola se preiau din interfata app.rompos.ro/rover.
După conectare soluțiile oferite în tabela de corecții ROMPOS ar trebui să fie următoarele*.
RO_MAX_3.1 | soluție recomandată | ||
RO_VRS_3.1 | |||
RO_iMAX_3.1 | |||
Nearest_3.1 | conexiune directă la o stație permanentă (<30km recomandat) | ||
Nearest_2.3 | recomandat pentru echipamente ce utilizează RTCM 2.3 | ||
RO_FKP_3.1 | |||
RO_i_MAX_2.3 | recomandat pentru echipamente ce utilizează RTCM 2.3 | ||
RO_FKP_2.3 | recomandat pentru echipamente ce utilizează RTCM 2.3 |
NOTĂ: În cazul în care încercați activarea într-o zonă aglomerată cu semnal 4G/3G, încercați să faceți activarea într-o zonă mai puțin aglomerată (comună, zonă limitrofă, etc.)
Pentru accesarea serviciilor ROMPOS de timp real aveți nevoie de receptoare GNSS RTK pentru aplicații geodezice, care să aibă echipamentele de comunicații necesare pentru accesul la internet printr-un abonament de date la unul dintre operatorii de telefonie mobilă din România.
Recomandăm achiziționarea de echipamente numai de la distribuitori autorizați, care au toate certificările necesare pentru a comercializa astfel de echipamente și care oferă garanție și suport tehnic necesar pentru achiziționarea echipamentelor optime necesităților dumneavoastră și pentru configurarea ulterioară a acestora pentru a putea accesa serviciile ROMPOS.
La ora actuală, orice operator de telefonie mobilă de pe teritoriul României poate oferi abonamente de date prin intermediul cărora să puteți accesa serviciile ROMPOS.
La achiziționarea unui abonament de date vă recomandăm să aveți în vedere atât aria de acoperire cu semnal de date a operatorului respectiv în zona dumneavoastră de interes (în care veți executa cele mai multe lucrări) cât și calitatea semnalului de date și stabilitatea conexiunii.
Rețineți faptul că un semnal de date distorsionat sau întrerupt poate genera probleme legate de fixarea soluțiilor în timpul executării măsurătorilor la teren.
Din punctul de vedere al traficului care se reflectă în cantitatea de date necesară, vă facem cunoscut faptul că o oră de acces la serviciile RTK prin protocolul RTCM versiunea 2.3 sau CMR presupune un trafic de aproximativ 0.5 MB de date.
Pentru a vă prelungi abonamentul la serviciile ROMPOS va trebui să vă autentificați pe platforma de administare a serviciilor ROMPOS https://app.rompos.ro. Singura procedură care trebuie urmată în acest caz este descrisă mai jos (nu trebuie să interveniți în configurarea roverului fizic, utilizatorul și parola rămânând aceleași).
-După autentificare accesați secțiunea ROVERS/RTK. Totodată verificați dacă aveți creditele disponibile pentru ROVER ( 1 credit = 1 lună), informație aflată în bara de stare în partea dreaptă sus.
-Apoi accesați meniul Rovere din partea stângă. Puteți prelungi perioada unui rover deja activ sau puteți activa un rover inactiv. Pentru a accesa detaliile roverului dați click pe pictograma verde.
- Pentru a vedea detaliile despre abonament accesați tab-ul Abonament Rover.
-Pentru a activa sau prelungi un abonament dați clik pe câmpul Dată Început și alegeți data de început din calendar dând click pe aceasta.
- Introduceți numărul de luni dorite pentru abonament și accesați Adaugă abonament.
- Verificați corectitudinea datelor în mesajul de avertizare și dacă acestea corespund opțiunii dumnevoastră accesați butonul Da.
- Veți primi o notificare în cazul în care tranzacția decurge cu succes. În cazul în care survin erori în cazul acestui proces, creditele vi se returnează în cont.
-Noul abonament va fi vizibil în tab-ul Abonament Rover al roverului respectiv.
- Dacă data de început corespunde cu data curentă se va schimba statusul de activate al abonamentului cu perioada în care abonamentul este activ, iar în cazul în care data de activare este în viitor abonamentul apare tot ca inactiv.
-
Trebuie să ştiţi că măsurătorile în timp real folosind tehnologia GNSS pot fi afectate de o serie de factori care nu se află sub controlul operatorului care efectuează măsurătorile şi nici al administratorului reţelei de staţii permanente.
Exemple de astfel de factori externi pot fi:
- informaţii eronate în mesajele transmise de sateliţii GNSS. Există situaţii (foarte rare) în care, la un moment dat, unul sau mai mulţi sateliţi dintr-o anumită constelaţie pot transmite informaţii eronate. De regulă pot interveni erori cauzate de orbitele sau de ceasurile sateliţilor. Mai multe informaţii despre constelaţiile satelitare şi despre starea sateliţilor lor pot fi consultate accesând site-urile dedicate sistemelor de navigaţie satelitară, respectiv pentru Sistemul NAVSTAR GPS https://www.navcen.uscg.gov/?Do=constellationStatus, pentru Sistemul GLONASS https://www.glonass-iac.ru/en/GLONASS/, pentru sistemul GALILEO https://www.gsc-europa.eu/system-service-status/constellation-information, iar pentru BeiDou https://www.glonass-iac.ru/en/BEIDOU/
- reflexii ale semnalelor satelitare, efect descris în literatura de specialitate sub denumirea de „multipath”. Acesta presupune recepţia de către antena roverului a unor semnale suplimentare, reflectate de suprafeţe plane sau alte obiecte aflate în apropiere, precum: pereţi de beton sau metalici, acoperişuri metalice, stâlpi metalici, luciu de apă etc.;
- posibile surse de bruiaj aflate în zonă, precum: staţii de transformare, linii de înaltă sau medie tensiune, diferite antene de emisie de mare putere (radare, relee GSM, radiocomunicaţii etc.);
- perturbări atmosferice, în special ale ionosferei. Acestea pot fi verificate accesând link-ul următor: https://rompos.ro/index.php/informatii-tehnice/harti-nova;
- posibile disfuncţionalităţi ale uneia sau mai multor staţii GNSS permanente din zonă, la momentul respectiv. Funcţionalitatea comunicaţiilor serverelor şi a staţiilor GNSS permanente poate fi verificată accesând link-ul următor: http://rtk.rompos.ro/.
De asemenea, nu trebuie exclusă nici o posibilă setare incorectă a roverului. În acest sens este utilă o reverificare a setărilor aparatului şi, eventual, o reconfigurare a profilului NTRIP.
Legat de problema fixării soluţiilor, vă rugăm să citiţi şi informaţiile din link: https://rompos.ro/index.php/despre-rompos/intrebari-frecvente/rompos/cum-procedez-daca-nu-fixeaza-solutia-desi-sunt-conectat-la-serverul-rompos
Precizia coordonatelor stației de referinţă
Coordonatele stației de referință ar trebui să fie determinate cu precizie ridicată. Coordonatele incorecte sau inexacte ale stației de referință alterează soluția poziției roverului. Se estimează că pentru fiecare 10m eroare din coordonatele stației de referinţă se introduce o eroare de 1 ppm în vectorul bazei. Aceasta înseamnă că dacă coordonatele stației de referinţă au o eroare de înălțime de 50 m, iar vectorul bazei este de 10 km, atunci eroarea suplimentară pentru poziția roverului este de aproximativ 5 cm, în plus față de eroarea tipică specificată. O secundă de latitudine reprezintă aproximativ 31 m pe suprafața Pământului; prin urmare, o eroare de latitudine de 0,3 secunde este egală cu o eroare de 10 m pe suprafața pământului. Același factor de 1 ppm eroare se aplică inexactităților coordonatelor de latitudine și longitudine ale stației de referinţă.
Numărul de sateliți vizibili
O fixare a poziției GNSS este similară cu o intersecție înapoi. Geometria sateliţilor are un impact direct asupra preciziei poziției estimate de receptor. Sistemul de Poziționare Globală (GPS) este proiectat astfel încât cel puțin 5 sateliți să fie mereu deasupra orizontului locului. De multe ori pe parcursul zilei, nu mai puțin de 8 sau mai mulți sateliți ar putea fi deasupra orizontului. Deoarece sateliții orbitează, geometria sateliţilor se schimbă în timpul zilei, dar se repetă de la o zi la alta.
Pentru a estima poziția și ora la care utilizatorul a efectuat măsurătoarea este necesar un minim de 4 sateliți*. Dacă sunt urmăriți mai mult de 4 sateliți, se obține o soluție supra-determinată și se poate măsura fiabilitatea acesteia. Cu cât sunt mai mulți sateliți utilizați, cu atât este mai mare calitatea și integritatea soluției.
Diluarea de precizie a poziţiei (PDOP) oferă o măsură a geometriei predominante a sateliţilor. Valorile PDOP scăzute, în intervalul 4.0 sau mai puțin, indică o geometrie bună a sateliţilor, în timp ce un PDOP mai mare de 7.0 indică faptul că geometria sateliţilor este slabă.
Chiar dacă sunt necesari doar 4 sateliți pentru a obține fixarea unei poziții tridimensionale, inițializarea RTK cere ca cel puțin 5 sateliți să fie urmăriți simultan la nivelul bazei și roverelor. În plus, fazele purtătoarelor L1 și L2 aferente celor 5 sateliți trebuie urmărite pentru o inițializare RTK reușită. După inițializare, trebuie să se urmărească în mod continuu cel puțin 4 sateliți pentru a furniza o soluție RTK.
Atunci când sunt urmărite constelații suplimentare, cum ar fi GLONASS, unul dintre sateliți va fi folosit pentru a rezolva decalajele de sincronizare dintre acea constelație și constelația GPS. Urmărirea sateliților suplimentari va îmbunătăți calitatea soluției RTK.
*În practică pentru a obține o soluție fixă cu doar 4 sateliți este nevoie de un timp de fixare suficient de lung și de un semnal satelitar fără erori. Aveți în vedere că obținerea soluției fixe este determinată de o serie de factori și recepționarea a doar 4 sateliți nu asigură rezultate satisfăcătoare.
Masca de elevație
Masca de elevație împiedică receptorul să folosească sateliți care se află în apropierea orizontului locului. Cele mai mari erori cauzate de factori atmosferici și de reflexia semnalului satelitar (multipath) sunt generate de recepţionarea semnalelor provenite de la sateliții de joasă altitudine. În loc să se încerce utilizarea tuturor sateliților vizibili, în receptor se alege, de regulă, o mască de elevație implicită de 10 grade, deoarece utilizând o mască de elevație mai mică, performanța în ceea ce priveşte determinarea poziţiei poate fi alterată.
Factori de mediu
Factorii de mediu care au impact asupra calității măsurătorilor GNSS includ:
• Activitatea ionosferică
• Activitatea troposferică
• Obstrucții ale semnalului
• Multipath (reflexia semnalului)
• Interferențe radio
• Întreruperi („cycle slips”) ale fazei purtătoare
Activitatea ionosferică ridicată poate provoca schimbări rapide în întârzierea semnalului GPS, chiar și între receptoarele aflate la câțiva kilometri distanță. Regiunile ecuatoriale și polare ale Pământului pot fi afectate cu precădere de activitatea ionosferică. Prin urmare, perioadele de activitate solară ridicată pot avea un efect semnificativ asupra timpilor de inițializare RTK și a disponibilității RTK.
Regiunea atmosferei de până la aproximativ 12 km înălțime se numește troposferă. Troposfera cauzează o întârziere a semnalelor GNSS care variază în funcție de înălțimea deasupra nivelului mării, condițiile meteorologice predominante și unghiul de elevație al satelitului. Softul receptorului include un model troposferic care încearcă să reducă impactul erorii troposferice. Dacă este posibil, încercați să localizați stația de referinţă aflată la cea mai apropiată altitudine cu cea a roverului.
Obstrucțiile semnalului limitează numărul de sateliți vizibili și pot induce, de asemenea, reflexia semnalului (fenomen cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de „multipath”).
Erorile multipath tind către o medie atunci când antena roverului este în mișcare în timp ce o stație de referinţă fixă poate înregistra lent schimbările cauzate de erorile aleatoare. Din acest motiv amplasamentele staţiilor GNSS permanente ROMPOS au fost atent alese, astfel încât să se găsească într-un mediu liber, cu o vedere deschisă a cerului. Se utilizează, de asemenea, numai antene de clasă geodezică pentru a ajuta la minimizarea efectului multipath.
Receptoarele GNSS moderne asigură o bună filtrare a interferențelor radio. Cu toate acestea, o emisie radio sau radar îndreptată către antena GNSS poate provoca alterarea gravă a calității semnalului sau pierderea completă a urmăririi semnalului. Având în vedere acest aspect, s-a evitat amplasarea stațiilor de referință în zone în care interferențele radio ar putea ridica probleme.
O întrerupere („cycle slip”) este definită ca o discontinuitate produsă în determinările fazei purtătoare, cauzată de pierderea „fixării”(rezolvarea ambiguităților) semnalului înregistrat în receptorul GNSS. Întreruperea produce un salt în ambiguitatea fazei purtătoare, cuantificat printr-un număr întreg de cicluri sau plus o jumătate de ciclu. Majoritatea întreruperilor cauzate de ciclurile fazei purtătoare sunt cauzate de obstacolele înconjurătoare, precum clădiri, copaci, poduri, stâlpi, mașini ș.a.m.d., motiv pentru care un număr mult mai mare de întreruperi sunt prezente într-un mediu mobil comparativ cu scenariul determinărilor statice. În momentul în care semnalul GNSS este blocat de un obstacol, receptorul GNSS pierde fixarea ambiguităților datorită nivelului diminuat al semnalului. Adesea acest lucru cauzează întreruperi și goluri în date. Când receptorul își schimbă poziția și semnalul este recuperat, începe procesul de fixare a ambiguităților. În mod normal acestă întrerupere a ciclului durează în jur de 1 secundă, urmată în majoritatea receptoarelor de o etapă de fixare a ambiguității de jumătate de ciclu. În cel mai nefavorabil scenariu, durează 12 secunde, adică două seturi de mesaje de navigație, pentru restabilirea fluxului normal chiar după o întrerupere scurtă de semnal. Pe această durată nu sunt posibile determinările undei purtătoare de fază. Mai mult de atât, odată ce este detectată o întrerupere a ciclului, majoritatea receptoarelor GNSS RTK se reinițializează pentru a reîncepe estimarea ambiguității undei purtătoare de fază. Adesea acest proces durează minute în condiții dificile. Din acest motiv, în cazul întreruperilor frecvente ale ciclurilor, disponibilitatea soluțiilor precise scade considerabil, o soluție fiind efectuarea de determinări statice.
Zona acoperită
O măsură a zonei de acoperire este dată de distanţa maximă dintre staţia GNSS permanentă şi rover. Adesea, caracteristicile legăturii de date determină zona de acoperire RTK. Nu se poate impune o limită certă a acestei distanţe, dar trebuie luat în considerare faptul că precizia scade și timpul de inițializare crește proporţional cu distanta receptorului fată de bază. În specificațiile tehnice ale receptoarelor GNSS se precizează inclusiv distanța maximă pentru atingerea rezultatelor optime în determinările RTK.
RTCM este un acronim pentru Comisia Tehnică Radio pentru Transportul Maritim. Acest organism guvernamental a venit cu o modalitate de a comunica poziții pentru ambarcațiuni și alte nave cu multe decenii în urmă. Din punct de vedere tehnic, RTCM este doar un protocol. Cu toate acestea, vom folosi termenul RTCM pentru a ne referi la octeții datelor de corecție legate de anomaliile de sincronizare GPS.
Conținutul cadrelor RTCM poate fi decodat, dar dvs., utilizatorul, rareori aveți nevoie de acest lucru. În schimb, pur și simplu sunt trecuți octeții la receptorul GNSS și se vor analiza datele de corecție.
Există câteva tipuri diferite de mesaje, dar cele care ne interesează sunt numerele 1005, 1077, 1087, și 1230. Fiecare tip de mesaj are o lungime diferită, dar ca o regulă de bază este de câteva sute de octeți pe fiecare secundă. Fiecare mesaj RTCM conține detalii despre rețeaua GPS/GNSS și perturbații în ionosferă și troposferă.
Rețineți că sateliții GPS sunt foarte departe; aproximativ 20.000 km sau 12.000 mile distanță. Se pot întâmpla multe cu semnalul de la sateliții GPS către dvs. de-a lungul acelei distanțe. Furtunile geomagnetice cauzează ușoare întârzieri de sincronizare crescând eroarea de localizare. Câmpul gravitațional al pământului nu este uniform, astfel că efectele relativiste pot adăuga inexactități. Dacă cunoaștem problemele de secundă cu secundă din vecinătatea noastră, un receptor capabil RTCM poate corecta soluția de localizare cu mare precizie.
Notă: Există câteva versiuni diferite de RTCM. Cele mai populare versiuni sunt v.2 și v.3. Deoarece v.3 este considerat un standard „deschis" și deoarece încorporează mesaje utile pentru RTK, mai multe companii au implementat versiunea 3, făcându-l cel mai comun standard.
Sistemele RTK sunt utilizate împreună cu un receptor GPS sau alt receptor de sistem global de navigație prin satelit (GNSS) pentru a crește semnificativ acuratețea datelor de poziționare, navigație și sincronizare obținute din semnalele GNSS. Atunci când este asociat cu un sistem RTK, un receptor GNSS poate indica cu precizie o locație într-o marjă de un centimetru planimetric și doi centimetri altimetric.
Un sistem RTK cuprinde de obicei o stație permanentă fixă, poziționată într-o poziție cunoscută (determinată precis) și unul sau mai multe receptoare mobile. Stația permanentă primește date de semnal de fază de la sateliții GNSS, aplică corectarea erorilor și retransmite datele de poziție foarte precise rezultate către receptoarele mobile. Acest lucru permite stațiilor mobile să determine foarte precis locația lor în raport cu stația permanentă, a cărei poziție foarte precisă a fost deja stabilită.
Standardul Sc-104 al comitetului tehnic radio pentru transportul maritim (RTCM) specifică mesajele de date de corecție a codului și a undei purtătoare pentru aplicațiile GPS diferențiale (DGPS). Mesajele RTCM sunt utilizate în mod obișnuit de sistemele DGPS și RTK pentru transmiterea datelor de corecție către utilizatori. Există diferite „tipuri" de mesaje RTCM, unele comune sunt:
Tipul 1: Corecții diferențiale de cod
Tipul 3: Informații despre stația de referință
Tipul 9: Similar cu tipul 1
Tipuri 18-19: Corecții ale undei purtătoare RTK
Tipuri 20-21: Corecții RTK PR