Sistem ROMPOS

ROMPOS

Accesând link-ul https://rompos.ro/map/

A fost utilă informația?
0

Cum pot verifica funcționarea serviciilor înainte de a pleca pe teren?

Înainte de a ieși pe teren pentru a executa măsurătorile necesare lucrărilor dumneavoastră, vă recomandăm să verificați starea de funcționare…

Înainte de a ieși pe teren pentru a executa măsurătorile necesare lucrărilor dumneavoastră, vă recomandăm să verificați starea de funcționare a sistemului și a stațiilor permanente. Acest lucru se poate realiza prin mai multe metode: 

- accesând link-ul https://app.rompos.ro/ro/status/
- accesând link-ul http://rtk.rompos.ro
- utilizând o aplicație de tip Lefebure NTRIP Client (care poate fi instalată și pe smartphone) ce poate fi descărcată de la adresa: http://lefebure.com/software/ntripclient/;
- încercând să accesați serviciile de poziționare în timp real cu receptorul dumneavoastră de teren din zona în care aveți sediul, înainte de plecarea pe teren.

A fost utilă informația?
20

În ce sistem obțin coordonatele folosind serviciile ROMPOS?

Prin conectarea la stațiile de referință ROMPOS în cazul măsurătorilor de timp real sau prin constrângerea pe stațiile ROMPOS în…

Prin conectarea la stațiile de referință ROMPOS în cazul măsurătorilor de timp real sau prin constrângerea pe stațiile ROMPOS în cazul post-procesării fișierelor RINEX, coordonatele rezultate pentru punctele noi vor fi exprimate în Sistemul de Referință Terestru European 1989 - ETRS89.

A fost utilă informația?
6

Cum pot fi transformate coordonatele din ETRS89 în Stereo 70 și viceversa?

Având în vedere că pentru lucrările de cadastru coordonatele imobilelor trebuie să fie exprimate în Sistem Stereografic 1970, ANCPI împreună…

Având în vedere că pentru lucrările de cadastru coordonatele imobilelor trebuie să fie exprimate în Sistem Stereografic 1970, ANCPI împreună cu CNC au dezvoltat și pus la dispoziția utilizatorilor în mod gratuit o soluție fiabilă și eficientă de transformare a coordonatelor din ETRS89 în Stereo70 și viceversa.
Această soluție a fost materializată prin realizarea softului de transformare a coordonatelor TransDatRo, care a ajuns la versiunea 4.05 și care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul www.cngcft.ro, la secțiunea „Download
De asemenea, gridurile de transformare aferente acestei aplicații se pot implementa și în receptoarele GNSS RTK de teren, pentru a obține coordonatele în sistemul Stereografic 1970 în timp real, fără a mai fi necesară efectuarea de transformări ulterioare la birou.
Aceste griduri de transformare pot fi descărcate de la adresa www.cngcft.ro, secțiunea „Download”, fișierul fiind sub denumirea TransDatRO_code_source_1.03.
De asemenea, pentru anumite județe în care CNC a efectuat măsurători gravimetrice combinate cu măsurători GNSS și de nivelment geometric de precizie, au fost generate griduri de transformare pe altitudini bazate pe modele locale de cvasigeoid gravimetric. Aceste griduri sunt în continuă extindere și îmbunătățire, prin urmare, pentru ultimele noutăți vă rugăm să consultați site-ul www.cngcft.ro, la secțiunea „Download.”
Programul TransDatRo oferă, de asemenea, și posibilitatea de a transforma coordonate între sistemele ETRS89 – Stereo30 București și viceversa și Stereo70 – Stereo30 București și viceversa, iar pentru o prezentare detaliată a programului, a opțiunilor și capabilităților acestuia, vă recomandăm să citiți secțiunea de ajutor (Help) a programului.

A fost utilă informația?
35

Pot executa măsurători GNSS indiferent de ora din zi și de condițiile meteo?

Configurațiile actuale ale sistemelor GPS și GLONASS permit executarea de determinări GNSS la orice oră.Condițiile meteo pot afecta sensibil semnalul…

Configurațiile actuale ale sistemelor GPS și GLONASS permit executarea de determinări GNSS la orice oră.
Condițiile meteo pot afecta sensibil semnalul satelitar, de cele mai multe ori influențele fiind nesemnificative. Pentru a vizualiza în timp real influențele troposferei asupra măsurătorilor, accesați link-ul http://  pentru a vizualiza graficele de calitate.

A fost utilă informația?
4

Cum procedez dacă nu fixează soluția deși sunt conectat la serverul ROMPOS?

În cazul în care nu obțineți soluție fixă deși sunteți conectat la serverul ROMPOS verificați:- dacă aveți semnal de date…

În cazul în care nu obțineți soluție fixă deși sunteți conectat la serverul ROMPOS verificați:
- dacă aveți semnal de date în zona de lucru și calitatea acestuia;
- dacă au fost efectuate corect setările în aparat;
- dacă sunt funcționale toate stațiile permanente din zonă. În cazul în care încercați să folosiți un produs de tip Single Base prin accesarea unei stații nefuncționale, vă rugăm să încercați accesarea altei stații din apropiere sau accesarea unui produs de tip Network RTK. Pentru descrierea produselor Single Base și Network RTK vedeți răspunsurile la întrebările 6 și 7.
- dacă în zona în care lucrați nu există surse de bruiaj sau reflexie care ar putea afecta calitatea semnalelor radio (atât semnalul satelitar cât și cel provenit de la rețelele de telefonie mobilă). În astfel de situații, vă rugăm, de asemenea, să încercați utilizarea alternativă a mai multor produse de timp real.

A fost utilă informația?
5

Există un ghid de utilizare a rețelei ROMPOS?

Da, accesați link-ul: Manual_Utilizator_ROMPOS_v1.30_feb2021_web.pdf
A fost utilă informația?
3

De ce echipamente am nevoie pentru a accesa serviciile ROMPOS?

Pentru accesarea serviciilor ROMPOS de timp real aveți nevoie de receptoare GNSS RTK pentru aplicații geodezice, care să aibă echipamentele…

Pentru accesarea serviciilor ROMPOS de timp real aveți nevoie de receptoare GNSS RTK pentru aplicații geodezice, care să aibă echipamentele de comunicații necesare pentru accesul la internet printr-un abonament de date la unul dintre operatorii de telefonie mobilă din România.
Recomandăm achiziționarea de echipamente numai de la distribuitori autorizați, care au toate certificările necesare pentru a comercializa astfel de echipamente și care oferă garanție și suport tehnic necesar pentru achiziționarea echipamentelor optime necesităților dumneavoastră și pentru configurarea ulterioară a acestora pentru a putea accesa serviciile ROMPOS.

A fost utilă informația?
1

De ce conexiune de date am nevoie pentru a utiliza serviciile ROMPOS?

La ora actuală, orice operator de telefonie mobilă de pe teritoriul României poate oferi abonamente de date prin intermediul cărora…

La ora actuală, orice operator de telefonie mobilă de pe teritoriul României poate oferi abonamente de date prin intermediul cărora să puteți accesa serviciile ROMPOS.

La achiziționarea unui abonament de date vă recomandăm să aveți în vedere atât aria de acoperire cu semnal de date a operatorului respectiv în zona dumneavoastră de interes (în care veți executa cele mai multe lucrări) cât și calitatea semnalului de date și stabilitatea conexiunii.

Rețineți faptul că un semnal de date distorsionat sau întrerupt poate genera probleme legate de fixarea soluțiilor în timpul executării măsurătorilor la teren.

Din punctul de vedere al traficului care se reflectă în cantitatea de date necesară, vă facem cunoscut faptul că o oră de acces la serviciile RTK prin protocolul RTCM versiunea 2.3 sau CMR presupune un trafic de aproximativ 0.5 MB de date.

A fost utilă informația?
1

Ce este RTCM?

RTCM este un acronim pentru Comisia Tehnică Radio pentru Transportul Maritim. Acest organism guvernamental a venit cu o modalitate de…

RTCM este un acronim pentru Comisia Tehnică Radio pentru Transportul Maritim. Acest organism guvernamental a venit cu o modalitate de a comunica poziții pentru ambarcațiuni și alte nave cu multe decenii în urmă. Din punct de vedere tehnic, RTCM este doar un protocol. Cu toate acestea, vom folosi termenul RTCM pentru a ne referi la octeții datelor de corecție legate de anomaliile de sincronizare GPS.
Conținutul cadrelor RTCM poate fi decodat, dar dvs., utilizatorul, rareori aveți nevoie de acest lucru. În schimb, pur și simplu sunt trecuți octeții la receptorul GNSS și se vor analiza datele de corecție.
Există câteva tipuri diferite de mesaje, dar cele care ne interesează sunt numerele 1005, 1077, 1087, și 1230. Fiecare tip de mesaj are o lungime diferită, dar ca o regulă de bază este de câteva sute de octeți pe fiecare secundă. Fiecare mesaj RTCM conține detalii despre rețeaua GPS/GNSS și perturbații în ionosferă și troposferă.
Rețineți că sateliții GPS sunt foarte departe; aproximativ 20.000 km sau 12.000 mile distanță. Se pot întâmpla multe cu semnalul de la sateliții GPS către dvs. de-a lungul acelei distanțe. Furtunile geomagnetice cauzează ușoare întârzieri de sincronizare crescând eroarea de localizare. Câmpul gravitațional al pământului nu este uniform, astfel că efectele relativiste pot adăuga inexactități. Dacă cunoaștem problemele de secundă cu secundă din vecinătatea noastră, un receptor capabil RTCM poate corecta soluția de localizare cu mare precizie.
Notă: Există câteva versiuni diferite de RTCM. Cele mai populare versiuni sunt v.2 și v.3. Deoarece v.3 este considerat un standard „deschis" și deoarece încorporează mesaje utile pentru RTK, mai multe companii au implementat versiunea 3, făcându-l cel mai comun standard.

A fost utilă informația?
2

Ce este RTK?

Sistemele RTK sunt utilizate împreună cu un receptor GPS sau alt receptor de sistem global de navigație prin satelit (GNSS)…

Sistemele RTK sunt utilizate împreună cu un receptor GPS sau alt receptor de sistem global de navigație prin satelit (GNSS) pentru a crește semnificativ acuratețea datelor de poziționare, navigație și sincronizare obținute din semnalele GNSS. Atunci când este asociat cu un sistem RTK, un receptor GNSS poate indica cu precizie o locație într-o marjă de un centimetru planimetric și doi centimetri altimetric.
Un sistem RTK cuprinde de obicei o stație permanentă fixă, poziționată într-o poziție cunoscută (determinată precis) și unul sau mai multe receptoare mobile. Stația permanentă primește date de semnal de fază de la sateliții GNSS, aplică corectarea erorilor și retransmite datele de poziție foarte precise rezultate către receptoarele mobile. Acest lucru permite stațiilor mobile să determine foarte precis locația lor în raport cu stația permanentă, a cărei poziție foarte precisă a fost deja stabilită.
Standardul Sc-104 al comitetului tehnic radio pentru transportul maritim (RTCM) specifică mesajele de date de corecție a codului și a undei purtătoare pentru aplicațiile GPS diferențiale (DGPS). Mesajele RTCM sunt utilizate în mod obișnuit de sistemele DGPS și RTK pentru transmiterea datelor de corecție către utilizatori. Există diferite „tipuri" de mesaje RTCM, unele comune sunt:
Tipul 1: Corecții diferențiale de cod
Tipul 3: Informații despre stația de referință
Tipul 9: Similar cu tipul 1
Tipuri 18-19: Corecții ale undei purtătoare RTK
Tipuri 20-21: Corecții RTK PR

A fost utilă informația?
7

Căutare

Contact

  • Program L-J : 8:00-16:30; V: 8:00-14:00
  • Bd.Expozitiei, nr.1A, Sector 1, Bucuresti
  • +40 21 224 39 67
  • +40 758 071 894
  • office@rompos.ro
  • Contact Rapid